Historik

Jämjö GoIF bildades den 13 juli 1929, men då hette föreningen Ramdala-Jämjö. Nuvarande klubbar Ramdala IF och Jämjö GoIF bildades genom utbrytning ur moderklubben 1946. Till en början höll föreningen på med en mängd olika sporter: Gymnastik, friidrott, orientering, simmning, damhandboll, herrhandboll, bandy, gång, badminton och bordtennis, men sedan mitten av 70-talet är det alltså fotbollen som finns inom föreningen.

Jämjö GoIF har vid tre tillfällen haft besök av tyska fotbollsklubbar. Vid ett av dessa internationella besök sattes ett kanske oslagbart publikrekord på Jämjö idrottsplats. Det var 1955, närmare bestämt den 26/6 och motsåndare var TSV Veddel från Hamburg. Sammanlagt 941 betalande åskådare.

Ett annat bra publikrekord sattes den 22/9 -56 mot Ronneby BK. Sigge Löfgren skulle spela sin första match på svensk mark efter proffsbesöket i Italien. Hela 834 personer kunde då se Jämjö besegra Sigges Ronneby BK med 2-1.

Åren 1956-58 samt -63 och -64 spelade Jämjö i div. 4. Sedan spelade laget de flesta åren fram till -79 i den lägsta serien. Men -78 vann man div. 6. och året efter tog man även hem div. 5. 1980 spelade man alltså i div. 4 och där höll man till under hela 80-talet men -90 föll man ned till div. 5. Under denna tid i div. 4 hade man som bästa placering en 2:a plats, det var -84, men serie-segern gick det året till Ronneby.

I div. 5 höll var man sedan, förutom ett år som man var nere och vände i div. 6, till -96 då man kom tillbaka till div. 4. 1997 kom man 5:a medan -98 kom man 7:a, men då hade man även skyttekungen Urban Svensson som gjorde 21 mål.

Lagom till vårt 70-års-jubileum 1999 trillade vi tyvär ur div. 4, efter kvalspel. Men vi har många duktiga ungdomar i klubben och därför ser vi ändå med tillförsikt framtiden an.

År 2000 spelade vi alltså i div. 5 placerade oss där 3:a en placering som vi var nöjda med, även om en plats högre hade inneburit kval till div. 4. Även b-laget som spelade i div. 7 gjorde en fullt godkänd insats med en mittenplacering i serien.

Säsongen 2001 avslutades med en 3:e plats för vårt a-lag i div. 5 och en 1:a plats för vårt b-lag i div. 7, detta var ett resultat vi var i stort sett nöjda med även om vi hade hoppats på en högre placering för vårt a-lag.

Till säsongen 2002 har vi bl a en ny tränare, Torbjörn ”Tobbe” Martinsson som närmast kommer från Ramdalas herrtrupp. Våra förhoppningar inför säsongen är att vara med i toppen, vilket vi är övertygade vi kan om bara målskyttet lossnar för våra killar.