BLT:s artikel

(Saxat ifrån BLT 20/7 -2011)

Jämjös konstgräsplan färdig för match

Planen ligger grön, grann och inbjudande.
Jämjö GoIF:s konstgräs är färdigt för användning.
– Invigningsmatchen blir mot Atlas den 6 augusti, säger ordförande Bertil Olsson.

Det har varit en lång process. Från ax till limpa är det ungefär fyra år vi pratar om.
Men nu kan Jämjö GoIF stoltsera med det allra senaste inom konstgräsvärlden.
– Det finns ingen mer än vi i Sverige som har en sån här konstgräsplan. Det känns fantastiskt bra, underbart att det är klart, menar Olsson.
Gamle landslagsbacken Andreas Jakobsson har varit tillverkaren Unisport Scandinavias representant i affären.
– Han har varit här flera gånger och följt arbetet.
Där Jämjö IP:s ”vanliga” gräsmatta tidigare låg ligger nu i stället en toppmodern konstgräsmatta. Jämjö GoIF har fått åtta års garanti men hållbarheten lär bli längre än så.
– Den ska räcka i 15 år innan vi behöver byta något, säger Bertil Olsson.
– Konstgräset i sig är kortare än det som fanns förut på marknaden och vi har lite mer sand i botten. Sen är det grön granulat (små plastkulor) i stället för det svarta gummigranulatet som använts tidigare, berättar Jämjös ordförande.
Slutnotan är inte sammanräknad ännu men mellan 6–7 miljoner kronor kostar kalaset.
– Vi har inte fått in alla räkningar än och har därför inte kunnat sammanställa allt än.
Jämjö GoIF har bildat en ekonomisk förening som ”står utanför” huvudföreningen.
– Vi ville inte blanda in Jämjö GoIF i det här. Den ekonomiska föreningen står för alla betalningar och underhåll av planen. Dessutom kan vi dra av momsen genom att göra så här.
Karlskrona kommun bidrog med fem miljoner kronor, resten har dragits ihop på andra sätt.
– Vi har bland annat sålt andelar i planen. Men i slutändan måste vi nog ta ett banklån för att få ihop det sista, men det rör sig om en spottstyver i det stora hela.
Verksamheten på Jämjö IP har redan tjuvstartat. A-laget har börjat träna och en fotbollsskola har genomförts, men den officiella invigningen blir när Blekingefyran startar igen efter sommaruppehållet den 6 augusti, då Jämjö GoIF möter Atlas.
Men Bertil Olsson vill ha full fart – även när säsongen är över.
– Tanken är att försöka ha planen uthyrd så mycket som möjligt. Det ska helst vara lag här och träna och spela matcher hela vintern och våren.

Henrik Flemming