Svenska framgångar i Europa League

Europa League brukar räknas en av de bästa turneringarna i världen och den näst bästa i Europa efter Champions League. Europa League är ny variant av turneringen som tidigare hette UEFA-cupen och den finns där för att ge fler lag chansen att spela i Europa. Deltagande är lag från alla Europas fotbollsligor – och dit räknas förstås Sverige in. Det gör att flera svenska lag har fått möjlighet att spela turneringen. De största framgångarna skedde på tiden som turneringen hade sitt gamla namn – UEFA-cupen. Det var då som svenska lag skördade stora framgångar ute i Europa och tog hem bucklor till Sverige.

• IFK Göteborg tog Sveriges enda UEFA-titlar
  • Östersund stod för bragd

IFK Göteborg, Sveriges stora fotbollsexport

Sverige brukar normalt inte räknas till en av klubbfotbollens stormakter. Visst har vi fostrat många bra spelare genom åren, men på klubbnivå är konkurrensen så stor att allsvenska lag har haft svårt att mäta sig med internationellt motstånd. Det gäller också Europa League och UEFA-cupen. Det finns ett par lysande undantag där det absolut största är IFK Göteborg. 1981/1982 tog de sig som första svenska lag hela vägen till final där de vann bragdartat mot Hamburg i två klassiska matcher. Den första ägde rum på Ullevi i Göteborg där IFK fick med sig en 1-0-seger. Efter en övertygade 2-0-seger i Hamburg var titeln klar.

IFK Göteborg var dock inte färdiga med denna imponerande bedrift. Några år senare skulle de fortsätta sitt starka 1980-tal och upprepa bragden. Den här gången var det säsongen 1986/1987 som framgången inträffade. Under resans gång slog IFK Göteborg ut storlag som Inter innan det var dags att möta skottarna i Dundee United i final. Precis som förra gången tog IFK en 1-0-seger hemma på Ullevi – och när de klarade 1-1 på bortaplan var titeln klar. Lennart Nilsson blev stor matchhjälte när han gjorde Göteborgs mål som ledde till att klubben tog sin andra stora europatitel inom några år.

Östersund, ett norrländskt mirakel

IFK Göteborg är fortfarande den enda svenska klubben som har lyckats ta sig till en stor europeisk final (dessutom med vinstfacit på 100 %). Det betyder dock inte att andra lag har saknat framgångar. Sett till storlek och bakgrund har det kanske funnits ännu större skrällar genom åren. Den senaste var utan tvekan Östersunds FK som stod för en enastående insats. Så sent som 2011 var Östersund ett division 2-lag med inte alltför goda utsikter inför framtiden. Med tre snabba uppflyttningar blev det dock allsvenskt spel – och väl där kvalificerade de sig för Europa League som skulle bli en framgångssaga.

2017 tog Östersund sig nämligen förbi Galatasaray, Fola Esch och PAOK innan de lottades i en tuff grupp i gruppspelet. Det var dock ingen större match för ÖFK som svepte lag som Athletic Bilbao och Hertha Berlin åt sidan. I sextondelsfinalen blev Arsenal för svåra, men Östersund vann ändå returen på Emirates Stadium i föreningens överlägset största match genom tiderna. Det lär dröja innan vi får se maken till samma bragdliknande bedrifter som Östersund stod för, men det visade också att det går att komma långt trots sämre förutsättningar och mindre budget än de flesta lagen i Europa.

Hur ser framtiden ut?

Diskussion om svenska fotbollslags insatser i Europa är ständigt pågående. Vissa menar att vi har underpresterat som fotbollsnation eftersom svenska lag sällan når långt i turneringar som Europa League. Andra menar att våra förutsättningar häruppe i norr inte går att jämföra med andra ligor och pekar på bedrifter som Östersund för att visa att framgångar har skett. Klart är att Europa League blir tuffare att spela för allsvenska lag eftersom det svenska seriesystemet spelar vår-höst istället för det internationellt vedertagna höst-vår. Det gör att svenska lag är mitt i sin försäsongsträning när de får möta formtoppade utländska klubbar.