Så spelas Europa League under en säsong

UEFA Europa League är en fotbollsturnering som anordnas årligen sedan 1971, för kvalificerande klubbar. Klubbar kvalificerar sig till turneringen baserat på hur det har gått för dem i sina nationella ligor och cup turneringar. Här ställs de europeiska lag som har blivit utslagna i Champions League och lag med toppplaceringar ur inhemska ligor mot varandra. Lag som oftast spelar i de lägre divisionerna får här en chans att spela fotboll på internationell nivå. Europa League är den näst största fotbollsturneringen som finns för klubblag efter Champions League. Tävlingen har tidigare kallats som Uefa cupen men sedan säsongen 2009-10 efter en ändring av formatet döptes turneringen om till Europa League.

• Anordnas årligen sedan 1971
  • Lag som blivit utslagna i Champions League och vinnare från inhemska ligor
  • Tidigare känd som UEFAcupen

Preliminära och kval

I den preliminära rundan spelar 16 lag. 6 stycken inhemska cupvinnare, 6 stycken lag som kom två i deras inhemska liga, och fyra inhemska lag som kom trea i deras liga. Dessa lag lottas sedan in till par som sedan ska mötas på både hemmaplan och en bortamatch. Den totala poängen efter dessa möten bestämmer vem som får gå vidare till kvalomgångarna. Den första kvalomgången innehåller 94 lag, inklusive vinnarna från den preliminära omgången. Även dessa lag lottas in i par baserade på deras UEFA ranking. Lagen möts sedan i en bortamatch och en hemmamatch. Den totala poängen avgör vem som får gå vidare till nästa kvalomgång.

Andra kvalomgången delas in i Champions League lag och liga lag. Champions sektionen har 16 lag som förlorade den första kvalomgången i Champions League, och 3 lag som förlorade i Champions Leagues preliminära runda. I Liga-sektionen finns 47 lag som vann förra kvalomgången och lag som kommit 1-6:a i inhemska turneringar. Tredje kvalomgången delas upp i två sektioner som består av totalt 72 lag. Champions-sektionen innehåller 10 lag som vann andra kvalomgången och tio förlorande lag från Champions League andra kvalomgång. Medan Liga-sektionen innehåller 12 lag som placerat sig 1-4:a på inhemska ligor, 37 vinnare från andra kvalomgången och 3 förlorande lag från Champions Leagues andra kvalomgång.

Playoff och gruppspel

I play-offs rundan förblir lagen uppdelade I Champions- och Liga sektioner. I Champions kommer 110 vinnare från tredje kvalomgången och 6 förlorare ifrån Champions League tredje kvalomgång mötas. Medan 26 lag från den tredje kvalomgången för Liga kommer att möta varandra i både hemma och bortamatch. Vinnande lag från båda sektioner går vidare till gruppspelen. I denna runda dyker det upp 10 klubbar som har slagits ur Champions League och 16 klubbar till som har blivit belönade med direktplatser till gruppspelet. Alla dessa lag lottas sedan in i hela 12 grupper om 4 lag. Om två lag kommer från samma förening får dem ej dras mot varandra.

Dessa lag spelar sedan mot varandra i varsin hemmamatch och bortamatch. Det är också den totala poängen mellan dessa möten som bestämmer var lagen placerar sig i gruppen. De två lag som placerar sig högst i sina grupper går vidare till slutspel och sextondelsfinal. Lagen som går in i denna omgång är åtta vinnande lag från Champions sektionen, tretton vinnande lag ifrån Liga sektionen, sex förlorande lag från Champions League play-offs runda och fyra förlorande lag från Liga sektionen i Champions Leagues tredje kvalomgång. Alltså ska 48 lag totalt bli 24 lag som ska tävla i slutspelen.

Slutspelen

I slutspelen får vi inte bara se de lag som tagit sig ifrån gruppspelen, men även åtta lag som placerat sig som trea i Champions Leagues gruppspel. I det preliminära slutspelet ställs 8 lag som kom tvåa från gruppspelen och 8 lag som placerade sig trea från gruppspelen i Champions League mot varandra. I slutspelen ställs åtta vinnande lag från gruppspelen mot 8 vinnande lag från den preliminära delen. I denna fas av turneringen spelar lagen mot varandra i en hemmamatch och en bortamatch. Mötena dras genom lottning. Allt slutar när där är två lag kval som kommer mötas i en final. Vinnaren av finalen vinner Champions League titeln.