Så kvalificerar sig lagen till Europa League

Följer du både Champions League och Europa League vet du att det normalt är samma lag som går till slutspelet i den förstnämnda cupen. I Europa League brukar dock en del lite mer okända lag kunna gå långt. Men hur tar sig ett lag till Europa League från första början? Vad är det som krävs för att få vara med i turneringen? Det skiljer sig lite åt beroende på vilken liga du spelar i. De bästa ligorna som till exempel England och Spanien blir direktkvalificerade medan andra får kvala. Här reder vi ut hur det går till när det bestäms vilka lag som får vara med.

• De flesta lagen måste kvala in till turneringen
  • Vissa länder har direktkvalificerade platser

Kvala in till Europa League

Europa league inleds alltid med ett kval vilken baseras på en ranking som UEFA har gjort. Rankingen på denna lista avgör hur många platser ett land får. Normalt sätt så är det lagen som kommer tvåa och sämre i sina ligor som får kvala till Europa Leauge. Även de som vinner sin inhemska cup kan få chansen. Kvalet består av tre stycken kvalomgångar där man möter varandra två gånger, en på hemmaplan och en på bortaplan. Skulle det vara ett oavgjort resultat när de båda matcherna är slut så går det vidare till förlängning och ett eventuellt straffavgörande.

Har ett lag tagit sig förbi tredje kvalomgången väntar ytterligare ett hinder som kallas för play-offs. Här möts både lagen som har åkt ut kvalet till Champions League och de som tagit sig vidare från tredje omgången. Totalt är det 42 lag som gör upp om de åtråvärda platserna som väntar i gruppspelet. Lagen delas upp i två olika grupper, de som kommer från Champions League kvalet och resterande lag. Detta gör att inget lag i den sistnämnda gruppen råkar ut för en svår och orättvis lottning. De lag som vinner här är då klara för gruppspel.

Direktkvalificerade lag och Champions League

Alla lag behöver inte kvala för att kunna ta sig till Champions League. Det finns även ligor vars lag går direkt in i gruppspelet. Ett exempel är England. Det lag som kommer på en 5:e plats i Premier League kommer direkt att kvalificera sig för gruppspel. Även det lag som vinner FA cupen säkrar en plats i turneringen. Vinner du den engelska ligacupen går du direkt till andra kvalrundan. Den stora anledningen till att ligor som England har bättre villkor är helt enkelt att de tillhör de bästa i världen. Detta är då baserat på den ranking vi nämnde tidigare.

Den sista potten av lag är de som inte lyckas så bra i Champions League. Om du åker ut i kvalet till Champions League kommer du att få en andra chans i Europa League. Även om det inte är lika prestigefyllt som just Champions League är det många lag som uppskattar möjligheten. Kommer du trea i din CL-grupp behöver du inte gå igenom ytterligare ett gruppspel i Europa League. Dessa 8 lag gör istället entré när det är dags för utslagsrundan i cupen. Från och med år 2021 kommer fler lag kunna delta då den nya cupen Europa League 2 kör igång.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi säga att det finns egentligen inga regler för vilka lag som får vara med i Europa League. Alla har chansen så länge de placerar sig tillräckligt högt i sin egna liga. Sedan gäller det förstås att vinna alla kvalmatcher vilket kan vara nog så svårt. Det finns även länder likt England och Frankrike vars lag går direkt till gruppspelet. Alla de lagen som kommer på tredje plats i gruppspelet i Champions League kommer också få en chans i turneringen vid ett lite senare skedde. Det är definitivt en turnering med många härliga matcher och skrällar.