Intressanta finaler genom tiderna i Europa Leauge

Europa League är en fotbollsturnering för klubblag som anordnas av Uefa varje år, den har hållit på sedan år 1955 men har under åren haft olika benämningar. Innan turneringen tog dagens namn, Europa League, hette den Uefacupen och det är endast klubblag som spelar i europeiska ligor som får deltaga. Fram till år 1997 spelades finalerna i ett dubbelmöte där resultaten från båda matcherna summerades och en vinnare kunde sedan koras, efter 1997 spelas finalen i en enda avgörande match. Denna avgörande final spelas alltid på en i förväg förutbestämd arena, en arena som anses vara neutral.

• Hette tidigare Uefacupen
  • Gick från dubbelmöte i finalen till en avgörande match

Sevilla

Spanska klubblag har vunnit flest gånger tillsammans, total 11 segrar. Italien följer därefter med sina 9 segrar. Sevilla är en spansk klubb och vi har kunnat se laget ta hem titeln 5 gånger. Sevilla har tagit hem alla sina titlar under 2000-talet. I finalen säsong 2015/16 mötte Sevilla engelska Liverpool och vann med 1-3 efter att ha vänt underläge med 1-0. Denna finalen blev historisk, Sevilla blev nämligen första lag att inneha totalt 5 segrar och de blev också första klubblag att vinna turneringen 3 år i rad. Denna historiska match spelades inför ca 34 000 åskådare och dömdes av svenske domaren Jonas Eriksson.

Finalen i Europa League år 2013 spelades mellan engelska klubblaget Chelsea och portugisiska Benfica. Efter en spännande tillställning stod Chelsea som segrare. Den välkände anfallaren Fernando Torres gjorde tidigt i andra halvlek 1-0 till Chelsea. Kort därefter utjämnade Benficas Cardozo via straffpunkten. När matchen led mot sitt slut och förlängningen bara var någon minut bort så slog Ivanović in bollen med huvudet efter en bra slagen hörna av Juan Mata, Chelseas första Europa League titel var ett faktum. En bit över 46 000 åskådare såg matchen på Amsterdam Arena i Nederländerna. I och med denna seger blev Chelsea första lag att både inneha Champions League och Europa League pokalen samtidigt.

Ur svenskt perspektiv

Säsongen 2016/17 stod Friends Arena för arrangemanget av Europa League finalen. Manchester United och Ajax var lagen som skulle göra upp om segern i den svenska huvudstaden. Tyvärr så kunde inte Zlatan medverka i matchen på grund av skada, han fick sitta på läktaren och se sina lagkamrater kriga om pokalen. Efter att Paul Pogba och Henrikh Mkhitaryan båda gjort varsitt mål segrade Manchester United finalen med 2-0. Zlatan fick således anledning att gå ner från läktaren och ut på planen för att fira tillsammans med laget, även om Zlatan inte kunde delta i finalen hade han en stor del i att Manchester tog sig dit.

I finalen i Europa League säsongen 2010/11 fick vi för första gången någonsin se två portugisiska klubbar möta varandra i en rafflande final. Även om matchen spelades i Dublin i Irland där inget av lagen har någon koppling var stämningen hög och publiktrycket högt. Portugal och dess befolkning var både stolta över att två klubblag tagit sig till final men det rådde även hög rivalitetkänsla. Matchen spelades mellan favorittippade Porto mot Braga, Braga stod emot bra i första halvlek men släppte in ett mål av Falcao precis innan halvtid. Det blev ett underläge som Braga inte lyckades hämta igen.

Europa League finalen 2017/18

När Europa League avgjordes säsongen 2017/18 fick vi se en uppsnackad match mellan franska Marseille och spanska Atletico Madrid. Fransmännen hoppades på en framgång de haft avsaknad av men matchen blev aldrig så spännande som de hade hoppats. Atletico Madrid vann med 3-0 och detta trots att Marseille fick spela finalen på en arena, i Frankrike på Parc Olympique Lyonnais. Något intressant är att det var en fransman som hjälpte Atletico Madrid till segern. Fransmannen Antoine Griezmann blev matchhjälte med sina två mål för Atletico Madrid och han blev hyllad stort efter slutsignalen från de tillresta fansen.