Historien bakom Europa League

Det officiella namnet är egentligen Uefa Europa League och kallades tidigare för Uefacupen, men sedan säsongen 2009/10 går cupen under namnet Europa League. Den arrangeras av Uefa (Union of European Football Associations) sedan 1971/72. Innan det föregicks den av den så kallade Mässcupen, som funnits sedan år 1955. Uefa Europa League är Europas näst största fotbollsturnering för klubblag, endast Champions League är större. Det är med andra ord en bedrift att ett svenskt lag vunnit turneringen hela två gånger. Det var IFK Göteborg som lyckades med detta två gånger på 1980-talet, inget annat svenskt lag har vunnit en så stor europeisk cup.

• Näst största fotbollsturneringen i Europa
  • Arrangeras av Uefa sedan 1971/72
  • Föregicks av Mässcupen

Bakgrund

Innan Uefa tog över fanns som sagt den så kallade Mässcupen. Denna spelades mellan 1955 till 1971. De första åren, fram till 1958, var det en turnering där lag i städer som höll mässor kunde delta. Det var alltså inte baserat på klubbar, och om en stad hade mer än ett lag skickades ändå bara ett av dem. Dock kunde de ha så kallade kombinationslag, det vill säga lag med spelare från de olika lagen i staden. Kombinationslagen blev dock färre och färre, och till slut under 1960-talet hade tävlingen förändrats så att bara lag som placerat sig i toppen i den inhemska ligan fick delta.

Uefa tog över turneringen 1971/1972 då den vuxit sig för stor för mässorganisationen, därmed ändrades även namnet till Uefacupen. 1975 togs regeln bort om att endast ett lag per stad fick delta. 1999 slogs Europa League ihop med cupvinnarcupen och nu deltar även lag som har förlorat i Champion Leagues kvalifikationer, play-offs och gruppspel. På 1980-talet vann IFK Göteborg hela två gånger, annars var det mest spanska lag som tog hem segern i turneringen. 2009/2010 bytte de namn till nuvarande Uefa Europa League och i samband med det gjordes gruppspelet om från hur det såg ut tidigare.

Mest framgångsrika lagen i cupens historia!

Även om i stort sett alla lag i Europa har möjlighet att kvalificera sig till Europa League, är det i realiteten inte alla som lyckas med det. Att först kvalificera sig till Europa League, och att sedan hålla hela vägen till finalen och sedan vinna den, är svårt. Men det finns vissa lag som har klarat det bättre än andra genom historien. Sevilla är det lag som deltagit i flest finaler och de har dessutom vunnit alla de fem finalerna som de deltagit i. Nummer två på listan över flest finaler delas mellan de italienska lagen Juventus och Inter samt engelska Liverpool.

De tre lagen har alla vunnit tre gånger och kommit tvåa i en final. Första vinnarna någonsin i Uefacupen var Tottenham Hotspur. Från 1971/1972 fram tills 1996/1997 spelades två finaler, en på vardera lags hemmaplan. Efter detta spelas endast en final på en förutbestämd arena. Spanien är det land som haft flest lag i finalerna i Uefa Europa League, följda av Italien och England. Genom tiderna är det faktiskt den svenska spelaren Henrik Larsson som gjort flest mål i turneringen, med 40 stycken mål. Den främsta klubben i turneringens historia är italienska Inter och en av deras spelare, Guiseppe Bergomi, har spelat flest matcher i turneringen.

Sammanfattning

Uefa Europa League föregicks av Mässcupen som startade år 1955. Då var det dock endast mässtäder som fick ha lag i turneringen. 1971/1972 tog Uefa över turneringen och namnet ändrades då till Uefacupen. Sedan dess har turneringen ändrats en del när det kommer till vilka lag som deltar och hur gruppspelet ser ut. Sedan 2009 heter tävlingen Uefa Europa League och det är den näst största fotbollsturneringen i hela Europa. Två gånger genom historien har ett svenskt lag vunnit turneringen, det är IFK Göteborg som har stått för denna bedrift. Vem vet om vi får se fler framgångsrika svenska lag gå långt i denna prestigefyllda turnering.