Framgångsrikaste klubbarna i Europa League

Europa League är en turnering för klubblag, den näst största i Europa efter Champions League. Det officiella namnet är Uefa Europa League sedan säsongen 2009/2010 och före denna säsong hette cupen Uefacupen. Vi ser turneringen spelas varje år och det deltar klubblag från hela Europa. Vilka som får delta beror på hur de placerar sig i sina inhemska ligor och lag som kommer från mindre ligor får ofta kvala för att få en plats i turneringen. Lag som placerar sig i toppen i de största ligorna får spela i Champions League medan de som placerar sig tätt efter får direktplats till Europa League.

• Lag från hela Europa får delta
  • Hette tidigare Uefacupen

Spanska klubblag

Historiskt sett har de klubblag som kommer från Spanien haft de största framgångarna. Totalt har spanska lag vunnit 11 gånger och placerat sig som tvåa 5 gånger. Tätt efter de spanska klubblagen följer de italienska med 9 segrar och 6 andra placeringar. Efter Spanien och Italien följer framgångar från lag med ursprung från England och Tyskland, Sverige hittar vi på en hedrande sjundeplats i statistiken med sina 2 segrar. Sjundeplatsen delas med Ryssland som även dem har 2 segrar i bagaget. Svenska IFK Göteborg vann år 1982 och år 1987 med sedan dess har de svenska framgångarna i Europa League varit bleka.

Att de spanska klubblagen har skördat stora framgångar är inte oväntat då Spanien är en av världens största fotbollsnationer och har en bra liga för klubblagsfotboll, La Liga. Sevilla är det lag som har haft de största framgångarna, vi har kunnat se dem spela final i Europa League fem gånger och har gått segrande ur finalen vid varje tillfälle. När Sevilla vann turneringen år 2015/2016 skrev klubben historia genom att ha vunnit turneringen tre år i rad. Atlético Madrid som också kommer från den spanska ligan har även dom skördat stora framgångar i Europa League, tre gånger har dom fått lyfta pokalen.

Italienska klubblag

De italienska storklubbarna Inter och Juventus är de lag från Italien som varit mest framgångsrika i Europa League, klubbarna har tre segrar vardera i turneringen. Senast ett italienskt klubblag vann Europa League var det dock inget av dessa lagen som vann, år 1999 vann Parma finalen med hela 3-0 mot Marseille. Parma har ytterligare en finalseger i bagaget som kom år 1995. År 1989 slutade Napoli som segrare efter två spännande finalmatcher mot tyska klubblaget Stuttgart. Roma, Fiorentina, Torino och Lazio är övriga klubbar från Italien som har lyckats ta sig till final, dock utan att lyfta pokalen.

Sevilla har varit mest framgångsrika genom åren och därefter kommer både Juventus och Inter på andraplats. Andraplatsen delas även med engelska Liverpool, de alla tre innehar tre vinster och en andraplats. Efter denna trio placerar sig Atletico Madrid och sedan hittar vi det tyska klubblaget Borussia Mönchengladbach. Borussia Mönchengladbach är det tyska laget som har lyckats bäst i Europa League med ett facit på 2 segrar och 2 finalförluster. Näst på tur i listan över bästa resultaten i turneringen är Tottenham Hotspur. Tottenham kommer från England och har 2 segrar och en andraplats i Europa League bland meriterna.

IFK Göteborg

Tätt efter Tottenham hittar vi en hel drös med lag som har haft samma framgångar. Svenska IFK Göteborg delar åttonde platsen med spanska Real Madrid, italienska Parma, holländska Feyenoord och portugisiska Porto. Alla dessa klubblag har 2 segrar vardera och inga andra placeringar. Även om vi inte har haft så stora framgångar när det gäller vinster så har vi en svensk som toppar Europa Leagues skytteliga över antal gjorda mål. Henrik Larsson är ensam i topp med sina 40 gjorda mål för sina klubblag Feyenoord, Celtic och Helsingborg. Klaas-Jan Huntelaar är den som jagar Larssons rekord, han har idag gjort 34 mål och är fortfarande aktiv i sitt klubblag Ajax.