Europa League säsongen 2018/2019

Det har spelats ännu en säsong i Europa League och detta är den 48:e i ordningen. I skrivande stund är det faktiskt inte klart vem som kommer stå som segrare då finalen inte har spelats ännu. Vi vet dock att det kommer att bli ett engelskt lag som tar hem det, det är nämligen Arsenal och Chelsea som har lyckats att ta sig hela vägen fram. De båda Londonrivalerna kan varandra utan och innan och allt tyder på att vi står inför en rafflande final. Här tar vi en närmare titt på hur den här säsongen i Europa League har sett ut.

• Finalen står mellan Arsenal och Chelsea
  • Den 48:e cupen i ordning

Kvalet och gruppspel

Redan innan Europa League började stod det klart att vi skulle få en ny vinnare i år. Detta eftersom förra årets vinnare Atletico Madrid hade kvalificerat sig för Champions League. Turneringen föranledes som alltid av ett kval. I de första omgångarna fick lagen från de lite mindre ligorna chansen att ta en plats i gruppspelet. Bland dessa fanns bland annat AIK och BK Häcken från Allsvenskan, men även segraren Malmö FF som inte lyckats kvala in till Champions League. Detta kval stod för få skrällar och det stod snart klart vilka 48 lag som skulle lottas till gruppspelet.

Gruppspelet lottades den 31 augusti i Monaco. Bland de 48 lagen fanns bland annat svenska Malmö FF, danska FC Köpenhamn och norska Rosenborg. Bland de mest namnkunniga lagen fanns Celtic, Arsenal, AC Milan, Sevilla och Chelsea. Några av de största skrällarna i gruppspelet var bland annat att AC Milan inte lyckades ta sig vidare till slutspelet. Det var inte heller många som hade räknat med att vårt svenska Malmö FF skulle lyckas knipa en andraplats i sin grupp. Totalt var lag från 27 olika länder representerade vilket ledde till flera roliga och spännande matcher. Gruppvinnarna och tvåorna tog sig vidare till slutspelet.

Slutspelet och final

Inför slutspelet fick lagen även sällskap av de lag som kom på tredjeplats i sina Champions League-grupper, precis som vanligt. Det började med en sextondelsfinal där flera storklubbar som Lazio och Bayern Leverkusen åkte ur turneringen. Här tog det också stopp för Malmö FF som fick se sig besegrade av Chelsea. Vidare till åttondelsfinalerna där bland annat den tyska överraskningen Frankfurt slog ut Inter Milan. Även den flerfaldiga vinnaren Sevilla åkte ut mot nederlagstippade Slavia Prague. Det här är för många charmen med denna turnering, den är fylld av skrällar och oväntade resultat. Nu till kvartsfinalerna och semi-finalerna.

Turneringens stora skräll var nog att tyska Eintracht Frankfurt lyckades ta sig ända till semifinal, men där tog det tyvärr stopp mot Chelsea efter en spännande straffläggning. I den andra semifinalen gjorde Valencia och Arsenal upp om finalplatsen. Arsenal tog sig vidare efter vinst i båda matcherna. Det här betyder att vi har en helengelsk final både i Champions League och i Europa League. Det är faktiskt första gången någonsin som det här händer. Finalen kommer att gå av stapeln den 29:e maj i Baku, Azerbaijan, något som fått stark kritik från engelska supportrar. Det är nämligen väldigt svårt för fansen att ta sig till arenan.

Slutsats och sammanfattning

Även om Europa League vanligtvis inte får lika mycket uppmärksamhet som sin storebror Champions League bjuder den på fartfylld underhållning och så även i år. Vi vet fortfarande inte vem vinnaren är förutom att det kommer att bli ett engelskt lag. Det får ses som ett tronskifte då turneringen under de senaste åren främst dominerats av spanska klubbar. Ur svenskt perspektiv var det tråkigt att Malmö FF inte lyckades ta sig längre, dock fick de tuffast möjliga lottning med finalisterna Chelsea som motståndare. Det är ett lag som normalt håller till i Champions League. Nu väntar vi med spänning på den avgörande finalen.