Europa League och sponsorer genom tiderna

Europa League är en fotbollsturnering där klubblag från Europa får delta, det är den näst största turneringen som ett klubblag kan delta i efter Champions League. Även om Europa League är snäppet mindre ansedd än Champions League är det väldigt bra och kända klubblag som deltar. Turneringen är årlig och den är välarrangerad, den kan med lätthet ses på bra sändningstid och publikintresset är högt. Turneringen anordnas av Uefa och hette fram till säsongen 2009/10 Uefacupen. Med tanke på hur stor denna turneringen är så är den också väldigt kostsam att arrangera, det finns flera sponsorer som bidrar till turneringen.

• Uefacupen var namnet tidigare
  • Finns flera huvudsponsorer

Fem huvudsponsorer

Europa League förlitar sig i dagsläget på fem stycken sponsorer som anses vara huvudsponsorer till turnerigen. De fem är, Enterprise Rent-A-Car, FedEx, Hankook Tire, Heineken International och KIA Motors. Molten är ett annat företag som är en stor sponsor i andra ledet. Den första sponsoren, Enterprise Rent-A-Car, är ett amerikanskt bolag som arbetar med att hyra ut bilar. De har sitt huvudkontor i Clayton, Missouri, och arbetar utöver vanlig biluthyrning med att hyra ut lastbilar och sälja begagnade bilar. Utöver att vara en huvudsponsor till Europa League är Enterprise Rent- A-Car också en huvudsponsor till NCAA och NHL

FedEx är ett amerikanskt logistikföretag och det riktiga namnet är Federal Express. FedEx blev känt för sin snabba leverans av varor till kunder som beställer via internet och var en pionjär när det kommer till att kunna följa sin beställning och veta exakt var den befinner sig, denna service erbjuds dock av de flesta logistikföretagen. FedEx syns som sponsor på många olika evenemang som exempelvis golfturneringar, Motorsport, rugbylag och basketlag. FedEx har varit en stolt sponsor av Europa League sedan säsongen 2015. Hankook Tire är ett sydkoreanskt företag som tillverkar däck, företaget sponsrar utöver Europa League också storlagen Real Madrid och Borussia Dortmund.

Heineken och KIA

Heineken är en stor sponsor till Europa League, företaget tillverkar öl och kommer från Nederländerna. Heineken har över 165 bryggerier fördelade i över 70 länder och är ett känt ölmärke över hela världen. Företaget är inte bara sponsor till Europa League utan också en sponsor av Champions League sedan år 2005. Heineken har också mängder av andra stora sponsoruppdrag utanför fotbollsmarknaden. KIA Motors är ett bilmärke som kommer ifrån Syd Korea och har satsat stort på att sponsra olika saker. Bilföretaget sponsrar otaliga fotbollslag, enskilda idrottare, musiker, skådespelare, festivaler och fotbollsevent. KIA började vara en sponsor för Europa League inför säsongen 2018/19.

Utöver de huvudsakliga stora huvudsponsorerna är Molten en sponsor som är av stor vikt. Molten är ett japanskt märke som tillverkar sportrelaterade produkter. Företaget har sin bas i Hiroshima i Japan och är världens största leverantör av bollar för alla möjliga olika sporter samt också för övrig utrustning i massvis av sporter. I Europa League har Molten den stora äran att leverera matchbollarna som vid varje match har stort värde för turneringen. Molten är bland annat leverantör av alla volleybollar till USA Volleyboll och de levererade även matchbollarna till fotbolls VM år 2006 som arrangerades i Tyskland.

Lagens egna sponsorer

De klubbar som deltar i Europa League har många egna sponsorer och dessa kan ofta vara i konflikt med de sponsorer som Europa League själva håller vid. Det är okej för lag att ha sådana sponsorer men det finns riktlinjer. Lagen får endast ha en sponsor på tröjorna som är vinstgivande, de får även ha reklam för de som tillverkar tröjorna samt visa reklam för sponsorer som icke är vinstgivande. I exempelvis Frankrike är det förbjudet att visa reklam för alkohol och då måste lagen ta hänsyn till detta och ta bort reklam som faller under den kategorin.