Europa League 2

Äntligen tycks UEFA kunnat enas om att starta upp ännu en europeisk turnering. Arbetsnamnet är kanske i tråkigaste laget – UEFA Europa League 2 – men det kan komma att bli flashigare med tiden. Denna turnering finns ännu bara på ritbordet, men den är tänkt att starta säsongen 2021 – 2022. Åter till namngivningen, namnet på den nuvarande Europa League har ju inte blivit någon kioskvältare så det gäller här för UEFA att lägga pannan i djupa veck och tänka till för att göra turneringen lockande och ge den positiv publicitet. En sak är dock säker – turneringen kommer att bli mer än välkommen för svenska klubblag.

• UEFA Europa League 2 startar säsongen 2021 – 2022
  • 32 lag kommer att delta
  • Matcherna kommer att spelas på torsdagar

Tre stora europeiska turneringar

Europa League 2 blir den tredje stora turneringen för europeiska klubblag. Den blir säkert mycket välkommen för fotbolls-Sverige då den kommer att ge ytterligare något eller några svenska lag möjligheten att prova på att spela ute i Europa. UEFA har tidigare haft tre turneringar som har gått parallellt, men den tredje lade man ner med motiveringen att det inte fanns marknad för tre stora europeiska turneringar. Nu är man alltså på väg tillbaka, men med en viss skillnad. De tre tidigare turneringarna hade lite olika upplägg, vilket gjorde dem både unika och spännande på sitt eget sätt.

Nu är man således tillbaka till där man var från början med tre europeiska turneringar. Skillnaden är att alla tre får samma upplägg, ingen av turneringarna kommer att sticka ut från de andra, vilket såklart är lite synd. Det är trots allt speciella och roliga upplägg som gör att intresset för denna typ av fotbollscuper ökar samtidigt som det ger turneringarna ett slags egenvärde i sin relation till Champions League. Nu blir det alltså 32 klubbar som deltar i åtta grupper med fyra lag i varje grupp, vilket är exakt samma upplägg som finns i Champions League.

Fler länder får spela europeisk fotboll

Varför genomför UEFA den här reformen? Det finns säkert många skäl, en del dolda, men givet är att alla europeiska länder nu får möjligheten att skicka ett lag från sina nationella ligor ut i Europa för att möta lag med annat spelupplägg och fotbollskultur än vad som gäller hemmavid. Man har tidigare inom UEFA fattat en rad beslut för att ge mer fotboll till de mindre länderna. Ytterligare ett skäl är att det finns ett stort tryck på UEFA att öppna upp Champions League för fler länder. Det här upplägget ger de mindre länderna en turnering som ska fyllas av deras klubbar.

I reala siffror betyder det att åtminstone 34 länder kommer att ha ett lag med i den europeiska cupfotbollen mot nuvarande 26 länder. Även i fortsättningen kommer de vinnande lagen i respektive lands serie att spela i Champions League, men det är bara lag från de 15 topprankade nationerna som faktiskt får chansen att kvala in. Det innebär att länder nedanför den nivån, som till exempel Skottland och Wales, inte kommer att kunna kvalificera sig till Champions League. Antalet lag som nu kommer ut i Europa och får spela cup-fotboll blir hela 96 med det nya upplägget.

Vinnaren i Europa League 2 flyttas upp

Vad som händer när Europa League 2 drar igång är att Europa League minskar till att omfatta 32 lag. De lag som faller ur kommer säkert att bilda stommen i den nya ligan. Där kommer det att spelas gruppspel om 16 matcher, kvartsfinaler semifinaler och en final. Innan gruppspelet kommer de som är rankade tvåa i varje grupp att möta de lag som är rankade trea i Europa League. Det här upplägget innebär att det kommer att spelas 141 matcher över 15 matchveckor. Det lag som vinner flyttas upp till Europa League inför nästa säsong. Matcherna kommer att spelas på torsdagar.